Logotyp E-legitimationsnämnden

En webbplats om e-legitimation, e-underskrift och din säkerhet.

  • Start /
  • Skaffa e-legitimation

Skaffa e-legitimation

Senast ändrad: 2018-10-17

I dag finns det tre etablerade e-legitimationer som privatpersoner kan skaffa och som myndigheterna har godkänt i sina e-tjänster: BankID från bankerna, AB Svenska Pass e-legitimation på Skatteverkets id-kort och Freja eID+ som finns i en app från Verisec.

BankID är Sveriges mest använda e-legitimation. AB Svenska Pass och Freja eID+ har fått kvalitetsmärket Svensk e-legitimation som visar att de har granskats och godkänts av staten genom myndigheten DIGG.

Kvalitetsmärket Svensk e-legitimation

Här hittar du information om vilka typer av e-legitimation som finns och om de tre etablerade e-legitimationerna.

E-legitimation i mobilen

Med e-legitimation i mobilen eller surfplattan har du din e-legitimation i en app. När du legitimerar dig använder du appen tillsammans med ett lösenord, ditt fingeravtryck eller ansiktsigenkänning.

Fysisk e-legitimation

En fysisk e-legitimation får du oftast som ett smartkort, det vill säga ett plastkort som innehåller ett chip. När du legitimerar dig använder du exempelvis en separat kortläsare för att "läsa av" kortet.

E-legitimation i datorn

Om du vill använda e-legitimation i datorn laddar du ner e-legitimationen till ett program. När du legitimerar dig använder du programmet tillsammans med ett lösenord.

De här e-legitimationerna kan du skaffa som privatperson

Logotyp BankID

BankID beställer du hos din bank. Den finns i tre varianter:

  • som en app i din mobiltelefon eller platta (mobilt BankID)
  • på ett fysiskt smartkort (BankID på kort)
  • i ett program i din dator (BankID på fil).

Krav: Du måste vara kund i någon av de anslutna bankerna. Bankerna har olika krav på din ålder men om du är under 18 år måste du ha tillstånd av din vårdnadshavare. Till BankID på kort behöver du en separat kortläsare.

Skaffa BankIDlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Logotyp Svenska Pass

E-legitimationen från AB Svenska Pass finns på det fysiska id-kort som du ansöker om hos Skatteverket. Du hämtar kortet på något av Skatteverkets servicekontor. Du behöver också skaffa en separat kortläsare.

Krav: Du måste vara folkbokförd i Sverige, ha fyllt 13 år och kunna legitimera dig. Om du är under 18 år måste du ha tillstånd av din vårdnadshavare.

Skaffa AB Svenska Passlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Logotyp Freja eID+

Freja eID+ skaffar du genom att först ladda ner en app till din mobil eller surfplatta. Sedan besöker du ett av de anslutna ATG-ombuden för att aktivera e-legitimationen på plusnivån.

Krav: Du måste vara folkbokförd i Sverige och kunna legitimera dig. Det finns ingen åldersgräns men om du är under 18 år måste du ha tillstånd av din vårdnadshavare.

Skaffa Freja eID+länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster